Article 7 : Novembre 2024

The effect of a live music therapy intervention on critically ill paediatric patients in the intensive care unit: A quasi-experimental pretest–posttest study

María Mata Ferro, Anna Falcó Pegueroles, Rocío Fernández Lorenzo, M. Ángeles Saz Roy, Omar Rodríguez Forner, Carmen Maria Estrada Jurado, Núria Bonet Julià, Carles Geli Benito, Raül Hernández Hernández, Alejandro Bosch Alcaraz.


L’objectiu d’aquest estudi va ser avaluar l’efecte clínic d’una intervenció de musicoteràpia en viu sobre els signes vitals i els nivells de discomfort i dolor de població pediàtrica hospitalitzada en una unitat de cures intensives pediàtriques.


La musicoteràpia és una de les intervencions recollides en la Classificació d’Intervencions d’Infermeria (NIC, 4400: Musicoteràpia). Es defineix com l’ús de la música per ajudar a aconseguir un canvi específic en el domini fisiològic, emocional o conductual de la persona atesa.

La seva utilització ha demostrat ser eficaç per les necessitats físiques i psicològiques de nounats i pacients adults. No existeix a la literatura confirmació dels efectes beneficiosos de la musicoteràpia en la població pediàtrica amb problemes greus de salut.

Aquest estudi quasiexperimental de tipus pretest-postest avalua els efectes clínics d’una intervenció de musicoteràpia en viu sobre els signes vitals i els nivells de discomfort i dolor dels usuaris pediàtrics ingressats en una unitat de cures intensives pediàtrica. Es varen incloure 259 pacients observant-se valors significativament més baixos en diferents paràmetres hemodinàmics com la freqüència cardíaca (p = 0,002) i la freqüència respiratòria (p < 0,001), així com el grau de discomfort (p < 0,001) durant la sessió de musicoteràpia.

Aportació:

La musicoteràpia en viu aplicada per musicoterapeutes capacitats en el marc d’un projecte liderat per infermeres, és un mètode no farmacològic efectiu per millorar la freqüència cardíaca, la freqüència respiratòria i els nivells de discomfort dels pacients pediàtrics. Tot i que no s’utilitza àmpliament en les unitats de cures intensives aquests resultats suggereixen que l’ús d’intervencions com aquesta, podrien ajudar als nens a reduir el discomfort i l’impacte traumàtic de l’estada hospitalària en unitats de cures intensives.


DOI: doi.org/10.1016/j.aucc.2023.01.006

Àmbit: Hospitalització/ Unitat de cures Intensives pediàtriques

Indicadors bibliomètrics:

  • Nom de la revista: Australian Critical Care.
  • Quartil (segons JCI): Q1
  • Àrea (segons JCI): Nursing
  • Nº total de cites de l'article: 2
  • Impacte en xarxes socials (descàrregues, número de vegades que l’article ha estat compartit,...): 83 (PlumX Metrics)