Article 5 : Setembre 2024

Influence of socioeconomic factors on glycemic control, therapeutic adherence and quality of life in children and adolescents with type 1 diabetes

Carmen Yoldi-Vergara , Ignacio Conget-Donlo, Roque Cardona-Hernandez, Marta Ramon-Krauel.


Establir la relació entre el nivell socioeconòmic d'una cohort de nens i adolescents amb diabetis tipus 1 amb el control glucèmic, l'adherència terapèutica i la qualitat de vida dels pacients amb diabetis.


La diabetis mellitus tipus 1 (DM1) és una de les malalties cròniques més prevalents en la infància. Assolir un bon control glucèmic redueix la morbiditat, la mortalitat i millora la qualitat de vida. Els factors socioeconòmics poden influir en aquests resultats, així com en l’adherència terapèutica i l’educació diabetològica. En població infantil, el suport familiar afavoreix l’autogestió i el benestar, però altres factors estan poc estudiats.

En aquest estudi observacional transversal amb nens de 8 a 18 anys, es va avaluar l’associació dels factors socioeconòmics amb l'adherència a l’autogestió (DMQ-Sp) i la qualitat de vida (PedsQl). Els resultats van mostrar que la convivencia en famílies amb estructura nuclear i la responsabilitat de la supervisió compartida entre progenitors estaven associats a una HbA1c més baixa i millor adherència. També es va observar millor qualitat de vida relacionada amb la diabetis (CVRD) en progenitors amb nivell educatiu superior.

Aquest estudi, pioner a Espanya, mostra que factors com la estructura familiar, la responsabilitat dels progenitors, el nivell educatiu i els ingressos familiars estan associats a millors resultats de salut.

Aportació:

Els resultats evidencien la importància de les infermeres en l’avaluació de l’entorn familiar per tal de promoure la salud, facilitar l’adaptació de la família a la situació de salud i prevenir possibles complicacions. L’avaluació dels factors socioeconòmics com nivell ingressos, nivell educatiu, estructura o suport familiar, són claus per obtenir una valoració global de l’entorn i adaptar les intervencions infermeres per millorar els resultats de salut dels infants amb DM1. Per tant, aquests resultats mostren la necessitat d’implementar estratègies d'atenció personalitzades amb un enfocament holístic en les cures infermeres dirigides a detectar famílies vulnerables per tal de promoure i prevenir complicacions en infants amb patologies cròniques.


DOI: 10.1016/j.endien.2024.04.003

Àmbit: Hospitalització

Indicadors bibliomètrics:

  • Nom de la revista: Endocrinología, Diabetes y Nutrición (English ed.)
  • Quartil (segons JCI): Q4
  • Àrea (segons JCI): NUTRITION & DIETETICS
  • Nº total de cites de l'article: 2
  • Impacte en xarxes socials (descàrregues, número de vegades que l’article ha estat compartit,...): 9 descàrregues (PlumX Metrics)