David Batalla-Martin; Maria-Antonia Martorell-Poveda; Ángel Belzunegui-Eraso; Alejandro Marieges Gordo; Helena Batlle Lleal; Raquel Pasqual Melendez; Raquel Querol Girona; Marina López-Ruiz
Objectiu és avaluar l’efectivitat d’una intervenció cognitiu conductual per tractar l’insomni —impartida per infermeres— en persones amb esquizofrènia, mesurant canvis en la severitat de l’insomni, qualitat del son i qualitat de vida.
Aquest estudi aporta evidència sòlida sobre la capacitat de les infermeres per implementar intervencions psicoterapèutiques estructurades, com la teràpia cognitiu conductual (CBT), en persones amb esquizofrènia que pateixen insomni. Mitjançant un assaig clínic aleatoritzat, es van observar millores significatives tant en la qualitat del son (PSQI) com en la severitat de l’insomni (ISI) i en la qualitat de vida (EQ-5D) als 6 i 9 mesos de seguiment. El valor d’aquest estudi rau en demostrar que les infermeres, amb la formació adequada, poden liderar aquest tipus d’intervencions amb autonomia i amb resultats clínics tangibles. L’abordatge proposat és aplicable en entorns reals: consultes externes, centres de salut mental, hospitals de dia o fins i tot serveis a domicili. A més, l’estudi reforça el model de pràctica clínica avançada i posa en relleu la importància de tenir protocols infermers propis, basats en l’evidència i orientats a la recuperació. També obre una via clara per a futures recerques i per a la formació específica en intervencions no farmacològiques dins la salut mental. És una contribució que no només valida el que moltes infermeres ja fan, sinó que també visibilitza el seu potencial dins dels equips multidisciplinaris.
DOI:doi.org/10.3390/jcm12196147
Àmbit: Comunitari (consultes externes Salut Mental)
Indicadors bibliomètrics: